Al eerder maakten we op deze site melding van het zogenaamde fosfaatgat. We gebruikten deze term voor die situaties waarin aan een veehouder een boete worden opgelegd terwijl de ondernemer (vaak van een bedrijf met geen of weinig grond) aangeeft structureel (meer dan) voldoende mest te hebben afgevoerd, maar de balans toch niet sluitend kan krijgen en daarmee niet kan voldoen aan de verantwoordingsplicht.
De exacte oorzaak van een dergelijk fosfaatgat blijft onduidelijk, maar is meer dan waarschijnlijk terug te voeren tot spreiding en onnauwkeurigheden in het systeem en de gebruikte systematiek of andere heterogeniteit in de mestafvoer of mestaanvoer. De juridische interessante vraag is in hoeverre en wanneer dergelijke spreiding en onnauwkeurigheden kunnen worden aangevoerd als een omstandigheid die het opleggen van een boete onterecht maken. De procedures in dit kader lopen nog en zullen in 2016 een vervolg krijgen.
In het verlengde hiervan opende de NVV onlangs een meldpunt boetes meststoffenwet. Doel van dit meldpunt is het krijgen van inzicht in de boetes die varkenshouders vanaf de invoering van de nieuwe meststoffenwet in 2007 hebben gekregen, als ze de mineralenbalans op hun bedrijf niet sluitend krijgen. Daarvoor start de NVV een analyse en roept leden op zich te melden als ze tegen een opgelegde boete in beroep zijn gegaan.
Bij de NVV is op dit moment een aantal zaken bekend waarbij varkenshouders zijn veroordeeld door de rechtbank voor het niet kunnen voldoen aan de verantwoordingsplicht, ondanks dat ze in de ogen van de betrokken veehouder, voldoende mest hadden afgevoerd. Zij kregen hiervoor boetes opgelegd. In sommige gevallen werd de boete na behandeling door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) aanzienlijk verlaagd. In sommige gevallen werd de zaak door RVO geseponeerd voor behandeling door het CBb. Maar ook zijn bij mestboete.nl zaken bekend waarbij RVO juist hoger beroep aantekende naar aanleiding de uitspraak van een rechtbank.
Inzicht
Om meer inzicht te krijgen in de zaken waar varkenshouders tegenaan lopen bij dergelijke procedures, roept de NVV haar leden op zich te melden als ze tegen een opgelegde boete bezwaar hebben gemaakt. Meld daarbij wat de uitkomst van de procedure is geweest. Ook varkenshouders die een schikking hebben getroffen worden verzocht zich te melden. Meer info vindt u hier.